2013 m. gruodžio 8 d.

Kokoso pieno jogurtas

Pasveikinčiau su pagaliau atėjusia žiema ir apsnigtais takais, bet kažkaip neoriginalu. Bet vis tiek sveikinu su pirmu rimtu sniegu. Šeštadienį praleidau puikiai - apsikrovusi šokolado etiketėmis ir žiūrėdama kalėdinius Hallmark filmus. Nesuprantu, kodėl kiti piktinasi kalėdiniu laikotarpiu ir dejuoja dėl siaubingai sukomercialėjusios visuomenės. Kaip sakė Einšteinas, nepatinka - nevalgyk (ir dar Einšteinas sakė: netikėkit viskuo, kas parašyta internete), tad visai nebūtina dalyvauti masinėje "Nupirk draugui tai, ko pačiam nereikia" beprotybėje, tačiau smagu užsiimti kitais žiemos ir Kalėdų malonumais: ieškoti ir puošti eglutę, kepti kūčiukus ar imbierinius sausainiukus, lipdyti imbierinį namuką, gerti karštą vyną ir iš pirmojo sniego lipdyti besmegenį, kuris po valandos virsta balute. 
Tiems, kuriems sunkiau sekasi dorotis su laktoze ar organizmas nelabai noriai priima pieno baltymus, puikus karvutės pieno pakaitalas - kokoso pienas. O jį, kaip ir įprastą pieną, galima paversti organizmui vertingu jogurtu. 

KOKOSO PIENO JOGURTAS
400 g kokoso pieno ar kremo
2 kapsulės probiotikų (arba keli šaukštai natūralaus jogurto be priedų)
Jogurtą galite gaminti tiek iš kokoso pieno (t. y. kokoso grietinėlės+vandens), tačiau jis bus skystesnis, tiek iš kokoso grietinėlės/kremo. Nakčiai įstatykite kokoso skardinę ar pakutį į šaldytuvą, ryte atsargiai atidarykite, kremą išdėkite į švarų dubenį, o skardinėje likusį vandenį išpilkite (arba sunaudokite kur nors kitur). Dubenį su kokoso kremu uždėkite ant puodo su vandeniu ir garuose pavirkite iki kremas pasieks 43 C temperatūrą (arba iki jis bus šiek tiek šiltas). Suberkite probiotikų kapsulių turinį (arba sudėkite natūralų jogurtą), išmaišykite, supilkite masę į švarų indą ir jį uždenkite trigubu marlės sluoksniu (marlė lietuviškas žodis?). Stiklainį (ar kitą indą) apsukite folija ir ant viršaus rankšluosčiu ir pastatykite šiltoje (bet ne karštoje!) vietoje. Indą palikite ramiai 24 h (ar ilgiau, priklausomai kokio rūgštumo jogurto norite). Po to išmaišykite jogurtą ir įstatykite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad gerosios bakterijos nustotų daugintis ir jogurtas šiek tiek sutirštėtų. Na, o po to jau galite vaišintis. 
Tiesa, toks jogurtas nebus tirštas kaip pirktas parduotuvėje. Pirmiausia dėl to, kad pirktiniuose yra pridėta standiklių, tirštiklių ar, geriausiu atveju, krakmolo. Jei norite tirštesnio jogurto, galite prieš dėdami probiotikus, įberti šaukštą želatinos ar tapijokos krakmolo, išmaišyti iki priedai ištirps ir tik tada berti probiotikus ir atlikti kitus žingsnius. Jei želatina netirpsta ar krakmolas neįsimaišo, kokoso kremą galite pakaitinti šiek tiek daugiau, tačiau prieš pildami probiotikus būtinai atvėsinkite iki 43 C laipsnių, nes priešingu atveju bakterijos žus. 

13 komentarų:

  1. palikau komentarą, et matyt ne Paskelbti, o Atsijungti paspaudžiau :)

    Labai faina, kad išmėginai receptą, aš ir noriu, reiks eit ieškot probiotikų :D ir užsipirkti kokospienio :)) niam nuotraukos!

    AtsakytiPanaikinti
  2. It looks so good! So I can use natural yoghurt instead of capsules? Where do you buy capsules?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yeah, you definitely can use natural yoghurt as long as it still has alive bacteria in it. As for capsules I buy them at the pharmacy, they are just plain probiotic pills, nothing fancy :)

      Panaikinti
    2. :) Thanks. Will try to buy them in our local pharmacy :).

      Panaikinti
  3. Atrodo super skaniai :) o kur perkamas tas raudonas indelis kokoso pieno - neteko tokio matyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip supratau, šis jogurtas tinka laikantis paleo dietos, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  5. O man nesigavo, liko toks pat skystas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va :( Gal probiotikai senstelėję buvo? Kitąkart galite pabandyti želatiną ištirpinę kokoso piene, supilti, tai atšaldžius jogurtą, jis sutirštėtų, net jei probiotikai tinkamai ir nesutirštintų. Šiaip jau naminis jogurtas niekada nebus toks tirštas kaip parduotuvinis, ir kuo ilgiau laikysit šiltai, tuos jis tirštesnis darysis :)

      Panaikinti
    2. Kad senstelėję tai ne. Hm, kokso pieną aš visą supyliau ir vandenį kartu, gal dėt to ir paliko skystas? Reiks bandyt su želatina kitąsyk :)

      Panaikinti
  6. Kaip ačiū už receptą! Vienas iš didžiausių mano praradimų atsisakius pieno produktų buvo vaisių salotos su jogurtu. Dabar jau žinau kuo galima jį pakeisti. Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš, kai labai užsimanau, vietoj jogurto į vaisius dedu sojos pudingą/desertą, pvz., Alpro ar Soya.

      Panaikinti
    2. Be abejo, jei Jums patinka sojos skonis, tuomet galima keisti ir sojos jogurtu. Tik reiktų atkreipti dėmesį į ingredientų sąrašą. Pvz., alpro soya desserte cukraus daugiau nei pačios sojos, o taip pat pakeistų savybių krakmolo.

      Panaikinti